Napelemek

napelem

   
A napelem technológia a napsugarak, pontosabban a bennük rejlő hőenergia hasznosításán alapul. A napelem rendszer környezetbarát módon állít elő a hőenergiából villamos energiát, azaz elektromos áramot. A napelem kiváló hatásfokú, költséghatékony és környezetkímélő alternatíva az elektromos áram előállítására.


 

A kereskedelemben kapható napelemek döntő többségének alapanyaga a szilícium. A tisztított szilícium alapanyagot egykristállyá húzzák vagy polikristályos szerkezetnél grafit, illetve kerámiaformába öntik, majd ezt követően felszeletelik. A gyártás során a szilíciumot foszfor és bór atomokkal dúsítják melyek a Nap elektromágneses sugárzásának hatására a szilíciumlemezben pozitív és negatív töltéshordozókká alakulnak. 

A szokásos diffúziós félvezető technológiai eljárásokkal alakítják ki a töltésszétválasztó réteget, és vákuum-, illetve szitanyomásos eljárással hozzák létre az áramelvezető kontaktusokat. A két töltéshordozó a szilíciumlemezhez rögzített kontaktusokon keresztül egyenáramot generál.  

A napelemek cellákból állnak, egy cella üresjárati feszültsége kb. 0,6 V. Több cellát sorba kötve állítják elő a napelemmodulokat. A cellák darabszáma határozza meg a napelemmodul névleges feszültségét. A napelemmodulok mérete a néhány száz négyzetcentimétertől a néhány négyzetméteres tartományba esik. Névleges teljesítménye néhány watt és néhány száz watt között van. 

Egy napelem teljesítményét három tényező határozza meg:    
  • - a cella anyaga, típusa és mérete
  • az üvegezés anyaga és fény áteresztő képessége (pl. antireflexiós üveg)
  • a fény intenzitása
  • a fény hullámhossza 

A leadott teljesítmény szinte egyenesen arányos a napsütés intenzitásával. A napelemek egyik fontos tulajdonsága, hogy a cella feszültsége nem függ a méretétől, és nem befolyásolja a fény intenzitásának változása sem. Így a cella áramerőssége szinte egyenes arányban van a cella méretével és a fény intenzitásával. Tehát a különböző napelemek összehasonlítására a áramerősség / felületegység (A / cm2) mérőszám ad felvilágosítást. 
Az egyes gyártók egymástól általában eltérő konstrukciójú és méretű modulokat hoznak forgalomba. A napelemmodulokban a napelem cellák hermetikusan el vannak zárva a környezettől, és az alkalmazott konstrukciós anyagok megválasztásánál a komoly gyártók gondosan ügyelnek a tartósságra. 

Hőkezelt, nagy szilárdságú és kis vastartalmú üveget használnak az első, megvilágított oldalon és szintén üveget, alumíniumot vagy speciális műanyagokat a hátsó oldal lezárására és védelmére. A napelem cellák az első és hátsó oldal között speciális, optikailag illesztett és időtálló műanyagba vannak beágyazva [etilvinilakrilát (EVA), polivinilbutirál (PVB) vagy speciális szilikongyanta]. 

A napelemmodulokat általában alumínium profilkeret zárja le, amelyen kialakított furatok vagy kiépített kötőelemek teszik lehetővé a tartószerkezethez való rögzítésüket. Készülnek azonban alumíniumkeret nélküli vagy egyéb kialakítású –mint pl. tetőfedőelem (zsindely, cserép) – modulok is, ezek rögzítése vagy speciális rugalmas megfogási, ragasztási, ill. egyéb, a gyártó által javasolt rögzítési technológia alkalmazását teszi szükségessé. A napelemmodulok villamos csatlakozása általában a hátsó oldalon kialakított, hermetikusan zárható csatlakozódobozban van, és a villamos vezeték sarusan vagy közvetlenül csatlakoztatható, csavaros szorítással. Készülnek azonban csatlakozó doboz nélküli napelemmodulok is, amelyek vagy csatlakozó vezetékkel vannak ellátva, vagy a modulon olyan kontaktusokat alakítanak ki, amelyekhez ellendarabbal vagy közvetlenül csatlakozhatók.

 

 

 

 

HÁLÓZATRA KAPCSOLT NAPELEMES RENDSZER (VISSZATÁPLÁLÁSOS ÜZEM)

napelem

A napelemekkel termelt áramot a legegyszerűbben a hálózatba táplálva lehet felhasználni. Az elv egyszerű: a napelemeket sorba kötve nagyfeszültségű egyenáramot nyerünk, melyet egy inverterrel 230 V-os váltóárammá lehet alakítani.

 

Fontos tudni, hogy az átalakítás a váltóáram szinkronizálásával történik, így amennyiben hálózati feszültség kimaradás van, abban az esetben a napelemes rendszer nem táplál, nem táplálhat vissza a hálózatba energiát. Az áramszolgáltatóval egy ad-vesz mérőálláson keresztül pedig elszámolható a hálózatba táplált energia mennyisége.

A visszatáplálást a 2007. évi LXXXVI. törvény (VET) szabályozza. Ennek értelmében egy háztartási méretű kiserőmű teljesítménye nem haladhatja meg az 50 kVA (45 kW), ezt a teljesítményt pedig az áramszolgáltató meghatározott feltételek teljesülése esetén köteles befogadni és megvásárolni. A feltételekről munkatársaink szívesen nyújtanak tájékoztatást.     

Méréseink szerint Budapest környezetében egy 1 kW-os teljesítményűnapelemes rendszer 1200-1250 kWh/év villamos energia visszatáplálását teszi       lehetővé.

  • Szimulációs szoftverrel szívesen kiszámítjuk önnek, hogy Magyarország területén mennyi energia táplálható vissza az Ön által meghatározott teljesítményű rendszerrel.
  • Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a    (52) 421 000   -es telefonszámon!
 

HÁLÓZATFÜGGETLEN NAPELEMES RENDSZER (SZIGET ÜZEM)

használati melegviz

Ahol nem áll rendelkezésre hálózati feszültség, vagy nem szeretnénk függeni tőle, ott a hálózatfüggetlen napelemes rendszer (sziget üzem) teljes értékű áramellátást kínál. Megoldható a kerti kunyhó, nyaraló, tanya, hajó, lakóautó energia ellátása és az alacsony fogyasztású gépek szezonális áramellátása.

Sziget üzemben az energiát akkumulátorokban kell tárolni. Ezek általában ciklusálló speciális zselés akkumulátorok, vagy nagyobb rendszerek esetében nagyteljesítményű cellák melyek sorba kötve több ezer Ah energia tárolására képesek.

 

Sziget üzemben az energia alacsony, azaz 12 vagy 24 V-os feszültségként áll rendelkezésre, vagy inverteren keresztül 230 V-os váltóáram is előállítható.

 

   

Nagy teljesítményű sziget üzemű rendszerekhez speciális töltésszabályzóval kombinált invertereket használnak, amelyek szélgenerátor és dízel vagy benzin üzemű áramfejlesztővel közösen biztosítják az állandó energia-ellátást. Egy sziget üzemű rendszer megfelelő működéséhez szimulációs számítással tudjuk meghatározni a beépítendő rendszerelemek (napelemek, inverter, akkumulátor) pontos teljesítményét.  

Gyakori áramszünet esetén a biztonságos áramellátást sziget üzemmel kombinálva lehet elérni. Speciális inverterrel hálózati feszültség kimaradásakor folyamatos ellátást lehet biztosítani. Ezzel a rendszerrel is kombinálható a hálózati visszatáplálás.

 

 

 

 

 árajánlat

Kérdése van?
Hívja ügyfélszolgálatunkat a  (52) 421 000 -es telefonszámon!
Írjon e-mailt az info@hajduenergia.hu   címre!

Termékeink

Részletek

Kioto Solar

260 Wp

Részletek

TEGREON

STIEBEL ELTRON

Részletek

ReneSola

RENESOLA VIRTUS II MODULE

Részletek

Canadian Solar napelemek