Napkollektorok

napkollektor

 

 Napjainkban a gyors ütemben emelkedő energiaárakkal szemben a megújuló energiaforrások használata már valóban megtérül. A Wagner cég termékei az állandó termékfejlesztés mellett megfelelnek a legmagasabb szintű minőségi követelményeknek is. A szolártermikus berendezések alkalmazásával nem csak pénzt takaríthatunk meg, hanem nagymértékben hozzájárulunk környezetünk védelméhez is.

 Tudta, hogy egy átlagos családi ház CO2 kibocsájtásának jelentős részét a használati melegvíz és a fűtési energia előállítása teszi ki? Ez akár 30-40%-kal is csökkenthető napkollektorok alkalmazásával. 
A napenergia felhasználásának ezen kívül számos pozitív üzenete is van: 
 • a tiszta energia használatával innovatív és előretekintő gondolkodást közvetítünk
 • napkollektoros rendszer telepítésével növeljük ingatlanunk értékét
 • tiszta, megbízható és zajmentes rendszer tulajdonosává válunk
 • csökkentjük az energiaszolgáltatóktól való függőségünket is
 • A Földre érkező összes energia a Napból származik
A direkt és a szórt sugárzás hővé alakítása után az energia az épületek vagy medencék fűtésére és használati melegvíz előállítására használható fel. A Wagner& Co. erre a célra gondosan optimalizált kollektort fejlesztett ki. Egy egyszerű fekete felület a rá eső hullámhosszú napsugarak 88%-át nem tudja hasznosítani, míg napkollektoraink abszorber felülete csupán 5% felhasználatlan napenergiát juttat vissza a környezetbe. Az AR jelzésű kollektorok speciális 4 mm-es tükröződésmentes üvegborítással készülnek, melynek fényáteresztő képessége 96%! Ennek köszönhetően 10%-kal magasabb hozam érhető el a hagyományos szolárüveggel fedett kollektorokhoz képest. 
 
A kollektorok által termelt hő hőcserélőn keresztül egy vízzel töltött tárolót melegít. A megtermelt energia napközben eloszlik a tárolóban, a nap végén pedig a fürdőszobában vagy a konyhában a napból nyert energiával felmelegített vizet használhatjuk fel.
 
 
 

Típusok

Cégünk több típusú és méretű sík kollektort forgalmaz, nálunk megtalálja Európa legjobb teljesítményű sík kollektorát is.

Háromféle kollektor típust különböztetünk meg.

 • A medence fűtő abszorber:  mint a neve is mutatja csak medence melegítésére használhatjuk, fagyvédelem nélküli rendszer.
 • A vákuumcsöves kollektor:  melyből az elmúlt évtizedben több irányú fejlesztés történt. Két ismertebb típus az „U” csöves illetve a „Heat Pipe” rendszer. Mindkettő működési elve azonos a lényeg az, hogy egy külső üveg csőburkolat belsejében egy fekete elnyelő réteggel borított üvegcső helyezkedik el. A két réteg között vákuumot hozunk létre, ezzel megakadályozva, vagy minimalizálva a hőátadást a felületek között. A hőt a teret kitöltő közeg atomjai adják át egymásnak, ha a kitöltő térben minimalizáljuk az atomok számát, nem mehet végbe a hőátadás, így a hő vesztesség elenyésző. A nap sugárzása vákuumban is terjed, a fekete felület elnyeli, és a belső csőben lévő különleges folyadék adja át a hőjét a cső tetején áramló fagyállós víznek.
 • A sík kollektor:  A harmadik típus ma a legkiforrottabb technika. Itt egy nagy felületű és nagy energia elnyelő képességű réteggel bevont réz vagy alumínium (ún. abszorber) lemez nyeli el a napsugarakat. A rézlemezhez (abszorberhez) különböző eljárással réz csövek vannak hegesztve a hőátadás érdekében. Ezekben a csövekben kering a fagyállós folyadék. A lemez és a csövek alulról 40-60 mm vastag hőszigeteléssel vannak ellátva a vesztességek minimalizálása érdekében. A kollektorokat különleges nagy fényáteresztő képességű tükröződésmentes üveg védi az időjárás viszontagságaitól. Ez az üveg nagy keménységű, ellenáll a jégeső pusztító hatásainak is.

A két utóbbi típus előnyeiről-hátrányairól megoszlanak a szakmai illetve felhasználói vélemények. Egyértelműen elmondható, hogy a sík kollektorok több évtizede töretlenül bizonyítják megbízhatóságukat , hasonló minőségű kategóriában kedvezőbb ár/érték arányt képviselnek, hosszabb a garanciaidejük és az élettartamuk és alacsonyabb karbantartási költséggel üzemeltethetők.

 

 

Alkalmazási területek

 

HASZNÁLATI MELEGVÍZ KÉSZÍTÉS

használati melegviz A napenergia hasznosítás legelterjedtebb módja a használati melegvíz előállítás. Erre a célra általában személyenként 1-1,5 m2 napkollektort kell felszerelni. A napkollektorokat egy pár rézcsövön keresztül (szolárkör) kell egy két hőcserélős tárolóra kötni. A tároló űrtartalmát a fogyasztók száma határozza meg. Az optimális méretű rendszer kialakításához személyenként min. 75 liter tároló térfogattal kell számolni.
   

 Elkerülhető, hogy az esti órák csúcsfogyasztása után a tárolóból kifogy a napközben felmelegített víz és a gázkazánnal már az este folyamán rá kelljen fűteni.

 

A téli hónapok alatt is fontos szerepet játszik a szolárberendezés:   az éves melegvízfogyasztás több mint 60-70%-ának előállításához  a Nap energiáját használja fel.

 

A szolár tárolók általában két hőcserélőt tartalmaznak, az alsó hőcserélő a napkollektoros rendszerre, míg a felső egy hagyományos fűtőeszközre van kötve. Minden tárolóba elektromos fűtőpatront is be lehet szerelni, ekkor úgy működik, mint egy villanybojler.Gyakran reklámoznak olcsó rendszereket, ezek általában kis felületű napkollektort és alig 100 literes tárolót tartalmaznak. Ezekről feltétlenül tudni kell, hogy egy 1 személyes háztartásra talán elegendőek.Egy megfelelően megtervezett szolárrendszer a háztartásban felhasznált melegvíz szükségletet (a fűtési időszaktól eltekintve) teljes mértékben el tudja látni.  

 
 
 •   Cégünk szívesen leméretezni önnek a használati melegvíz igényét, ill. egy naprakész és költségkímélő   árajánlatot is készít. 

FŰTÉSRÁSEGÍTÉS

futesrasegites A napenergia hasznosítás új dimenziója a használati melegvíz előállítása mellett a családi házak fűtés-rásegítése és kültéri vagy beltéri úszómedencék vizének melegítése. Az optimális napkollektor felület képes az év nagy részében az úszómedence vizét a meghatározott hőmérsékleten tartani, jelentős energia megtakarítást eredményezve. Különlegesen kialakított tárolóinkkal, esetleg több tároló felhasználásával a fűtési időszakban az épület fűtése is részben megvalósítható.    

   

A napkollektorokban felmelegedett hőátadó-fagyálló folyadék a tárolóba épített hőcserélőn keresztül a tárolót a beállított hőmérsékletre melegíti fel. A szabályzó automatika, a rendszer akár hat különböző pontjában is felügyeli a hőmérsékletet. A fűtési szezonban az alacsonyabb hőmérsékleten üzemelő fűtőkör visszatérő ágának a hőmérséklete szerint a szabályzó ellátja a fűtésrásegítés irányításának a szerepét is. 

Ha a fűtés visszatérő ágában a hőmérséklet magasabb, mint a tároló középsőszintjén lévő víz hőmérséklete, abban az esetben a fűtést a hagyományos kazán biztosítja. Amikor a visszatérő ágban alacsonyabb a hőmérséklet, mint a tároló középső szintjén, egy motoros irányváltó szelepen keresztül a fűtővíz a tárolón áthaladva felmelegszik, ezáltal a fűtést a napkollektoros rendszer biztosítja.

 • Egy megfelelően méretezett napkollektoros rendszer esetén az éves fűtésre és melegvíz készítésre fordított energia több mint egyharmad része megtakarítható! Megbízható és takarékos rendszer alakítható ki, amely    tetszőlegesen illeszthető radiátoros és padlófűtéshez  is. Akár gáz vagy szilárd tüzelésűkazánnal fűt, esetleg mindkettővel párhuzamosan, rendszereink típustól függetlenül képesek egyszerre akár több fűtőkészülék fogadására is! 
 
 
 • Cégünk egy  költségkímélő és helytakarékos megoldást kínál a kombi tároló használatával. A kombi tároló, tartály a tartályban rendszerű. A rendszer legfontosabb előnyei a kis helyigény, a könnyű szerelés, a kedvező ár és az esztétikus kivitel.   
 

 

MEDENCEFŰTÉS

medencefűtés Egy fürdőmedence építése és üzemeltetése jelentős befektetést jelent. Az üzemeltetés költségének nagyobbik hányadát a fűtésre használt energia jelenti. A hagyományos energia-felhasználás a környezet rombolásához is nagymértékben hozzájárul. A felhasznált energia nagymértékben csökkenthető különféle takarásokkal, fedésekkel, de különféle költségtakarékos és környezetbarát fűtési módok is léteznek. Az egyik leghatékonyabb fűtési mód, ha napkollektorokat használ.

 

Kültéri medencék fűtésénél célszerű nyáron használati melegvíz előállításra is használni a napkollektoros rendszert, míg a hideg időszakban, amikor a medencét nem használják, a napkollektoros rendszer az épület fűtésére is hatékonyan rásegít. Ezzel a kombinációval érhető el a leghatékonyabb üzemmód. A napkollektorok általában a használati melegvíztárolót fűtik elsődlegesen (a sorrend tetszőlegesen megválasztható), majd a kellő melegvíz hőmérséklet elérésekor, a szolár körbe épített motoros váltószelep átvált, és elkezdődik a medence vizének a fűtése. Amennyiben a napkollektoros rendszert fűtésrásegítésre is használni kívánják, akkor kombi tárolót alkalmaznak vagy a szolár körben még egy váltószelepet építenek be, így szintén választható sorrend szerint egy puffer tárolót is fűteni lehet.     

 

 • A kombi tárolók ebben az esetben költség- és helytakarékosabbak, mert egy váltószelep megtakarítható, és nyári időszakban   akár egy hétre elegendő melegvíz tárolására alkalmasak   .
 • A medence vizének a fűtése hőcserélőn keresztül történik.   A hőcserélőegy olyan készülék, amely a napkollektoros rendszerben keringő hőátadó-fagyálló folyadék energiáját az alacsonyabb hőmérsékletű medencevíznek adja át. A hőcserélők lehetnek csőköteges vagy lemezes típusok. Napkollektoros rendszereknél a lemezes hőcserélők alkalmazása javasolt. Tekintettel a medencevíz klór tartalmára, ezek rozsdamentes acélból készülnek.
 • A rendszer működése teljesen automatikus, nem igényel figyelmet.  A napkollektoros rendszer automatikája több pontban méri a hőmérsékleteket, és egy meghatározott program szerint felügyeli a rendszert (sorrend és hőmérsékletek tetszőlegesen választhatók). 
 • A medencék hőveszteségét elsősorban a párolgás okozza, a párolgás mértéke pedig a vízfelülettel arányos. Ebből következik, hogy a napkollektorok felületét a vízfelület határozza meg. Takart medencék fűtésekor a kívánt hőmérséklet akkor érhető el, ha   kollektor felület a vízfelület legalább felével egyezik   . Magasabb hőmérséklet biztosításához, vagy takaratlan medencék esetében növelni kell a kollektor felületet. Szimulációs programok segítségével pontosan meg lehet határozni a szükséges méreteket.
 
 

 árajánlat

Kérdése van?
Hívja ügyfélszolgálatunkat a  (52) 421 000 -es telefonszámon!
Írjon e-mailt az info@hajduenergia.hu   címre!

Termékeink

Részletek

SOL 27

STIEBEL ELTRON