Újdonság

VIGAS

18-100 kW

  • Faelgázosítás - VIGAS
  • Faelgázosítás - VIGAS
  • Faelgázosítás - VIGAS
  • Faelgázosítás - VIGAS

A VIGAS kazánok 4-6 mm vastag acéllemezekből készülnek, hegesztéses eljárással. A kazán belső lemezei, amelyek az égéstermékekkel érintkeznek 6 mm vastagok.

A hőcserélő rész 57 x 4,5 mm méretű acélcsövekből van összehegesztve. A kazán típusától függően, 1-2-3 sor hőcserélő van alkalmazva.

A gyártás CO2 védőgázas MIG, illetve a robotizált munkafolyamat során MAG technológiával folyik, a legszigorúbb Német minőségi követelmények figyelembe vétele mellett.

 

A VIGAS kazánok standard felszerelésként 18 mm átmérőjű, réz hűtő-hőcserélő hurokkal vannak gyártva ami gátolja a kazán túlmelegedését vészleállás esetében is.

 

A kazán külső borítását 0,8 mm vastagságú lemezekből állítják elő. A lemezek felülete porfestéssel van kezelve, ami végül 200 ºC hőmérséklet mellett kerül kiégetésre.

A kazánok alsó tűztere 40 mm vastagságú, P4 jelzésű samott téglával van bélelve. A tűztér alja ŽO 1250 jelzésű hőálló betonnal van kitöltve. A cserélhető hőállóbeton fúvóka ŽO 1400 jelzésű anyagból készül.

Az ajtók szigetelésére 25 mm-es négyzet keresztmetszetű üveggyapot, valamint hőálló beton van használva. A kazán külső hőszigetelését 40 mm vastagságú kőgyapot alkotja.

 

Az égéshez szükséges levegő mennyiséget VIGAS ventilátor biztosítja. A VIGAS 60, 80, 100 kazánokban két párhuzamosan csatlakoztatott ventilátor van elhelyezve.

 

Az égéstermékek acél kéménycsonkon keresztül vannak elvezetve, amelyek a VIGAS 16, 25 és 29 UD esetében 159 mm a VIGAS 40, 60, 80, 100 kazánok esetében pedig 196 mm átmérővel rendelkeznek.

 

A kazán szabályozását egy modern a XXI. század technikai fejlődéséhez igazodó, saját fejlesztésű grafikus kijelzővel ellátott vezérlőegység az AK 3000 biztosítja. A vezérlőegység alkalmas arra, hogy kiegészítő elektronikával (Expander) kibővítve bonyolult hidraulikus rendszerek működésének összehangolt vezérlését biztosítsa.

 

A VIGAS kazánokban használható tüzelőanyag

A VIGAS 16, 25, 40, 60, 80, 100 faelgázosító kazánokban elsősorban száraz (legfeljebb 20% nedvességtartalmú) tűzifa, illetve fabrikett alkalmazható, ami kiegészíthető fűrészporral, faforgáccsal, fahulladékkal. A fűrészport, faforgácsot, fahulladékot és favesszőket farönkökkel szükséges eltüzelni. A farönkök hosszát a kazán töltőkamrájának mérete határolja, az átmérőjük ajánlot legnagyobb mérete pedig 20 cm.

A VIGAS 29 UD elgázosító kazán barnaszénnel (kocka), illetve fával vagy a kettő keverékével történő fűtésre alkalmas.

 

Az égés alapelve a VIGAS faelgázosító kazánokban

A VIGAS kazánok égési folyamatukban, nagyban különböznek a hagyományos szilárd tüzelésű kazánoktól. A tüzelőanyag elégetése a faelgázosítás elvén alapul. Az elgázosítási eljárás a szerves és szervetlen anyagok zárt kamrában történő hőbomlásán alapul, a befúvóventilátor által létrehozott elsődleges levegő kismértékű túlnyomása mellett. Az elgázosítás, a kazán tüzelőanyag terében történik a hőálló betonfúvóka felett. Az első fázisban a szárítás és a tüzelőanyagban levő illékony anyagok felszabadulása történik. A második fázisban a keletkező gázok összekeverednek az előfűtött másodlagos levegővel, és ezek alkotják az égési gázok elegyét. A harmadik fázisban, a gázok elégetése megy végbe a kazán égésterében, majd az égéstermékek elvezetése a hőcserélő csöveken keresztül a kéménybe. A tüzelőanyag elégetésének ez a módszere nagyon hatékony, aminek köszönhetően nagymértékben csökken a felhasznált tüzelőanyag mennyisége a hagyományos vegyes tüzelésű kazánokhoz képest.

 

VIGAS faelgázosító kazánokban használandó tüzelőanyagok

A VIGAS kazánokban  minden száraz faanyag elégethető, a fűrészportól kezdve a farönkökig. A VIGAS faelgázosító kazánok hatékonyságát, az égés hosszát és a kátrányosodás mértékét nagyban befolyásolhatja a tüzelőanyag fajtája, mérete, nedvességtartalma és fűtőértéke. A fa csökkenő nedvességtartalmával egyenes arányban nő a fűtőértéke. Általánosságban a VIGAS faelgázosító kazánokban minden fa fajta elégethető, azonban az a legideálisabb, ha a nedvességtartalom nem haladja meg a 20 %-ot. A VIGAS 29 UD kazán fa és fahulladék égetésen kívül, „kocka“ barnaszénnel történő fűtésre is alkalmas.

 

 

 

Kérdése lenne? Hívja ügyfélszolgálatunkat a +36 (52) 421 000-ás telefonszámon!

 árajánlat